اتصالات
لوله ها و اتصالات یکی از اصول مهم در هر سازه ای است به همین دلیل اگر فردی بخواهد سازه قوی و مستحکمی داشته باشد باید ابتدا سعی کند شناخت کافی داشته باشد. در ادامه سعی کرده ایم اطلاعات مفیدی در این خصوص در اختیار شما قرار دهیم، همراه ما باشید.
تعریف کلی از اتصالات و کاربرد آنها در صنایع مختلف
لوله و اتصالات آن با ساخت و سازها و صنايع مختلف در ارتباط است و به عنوان اصل مهم در پروژه های متعددی کاربرد دارند. تنوع این محصول رفته رفته با توجه به اهمیت آن ها افزایش یافته است. انواع لوله ها شامل لوله و اتصالات پلی اتیلن، پلی پروپیلن، پنج لایه، لوله فاضلابی پوش فیت و گالوانیزه است.
امروزه اتصالات با مواد مختلفی ساخته می شوند که نوع پلی اتیلن از جدید ترین ها است و ویژگی های خاص خود را دارد و در این نوع پوشش درونی لوله ها به گونه ای است که رسوبات کمتری ایجاد می شود.
اتصالات گالوانیزه
لوله و اتصالات پلی اتیلن
لوله های پلی اتیلن (High Density Polyethylene )HDPE از انواع لوله های ترموپلاستیک است که از پلیمریزاسیون اتیلن حاصل می شود. ترموپلاستیک ها پلیمر هایی هستند که در چرخه ذوب و انجماد چندین بار قابل استفاده هستند. لوله های پلی اتیلن، انعطاف پذیر و مستحکم هستند و همچنین در مقابل خوردگی مقاوم بوده و وزن کمی دارند.
این لوله ها بسیار نفوذ ناپذیر هستند و در تمام دنیا جهت مصارف توزیع آب و فاضلاب و گاز به کار می روند. اتصالات در لوله های پلی اتیلن نسبت به سایر لوله ها راحت تر صورت می گیرد.
لوله های پلی اتیلن شامل انواع آبرسان، گازرسان، دوجداره، اسپیرال و چند لایه هستند و همچنین اتصال های آن ها برای تغییر زاویه ی مسیر خط لوله، اتصال قطعات لوله، تغییر قطر لوله و … به کار می روند.
لوله های پلی اتیلن نیز در مقابل ارتعاش های ناشی از زلزله مقاومت بالایی دارند و هم چنین انعطاف پذیری، سرعت اجرا، نیاز نداشتن به ماشین آلات و ابزار سنگین برای اجرا و… از سایر ویژگی های این اتصال ها است.
لوله و اتصالات پلی پروپیلن
این نوع لوله ها به نحو گسترده ای در صنایع موجودند. کم وزن و عایق حرارتی و الکتریکی خوبی هستند و همچنین در مقابل ساییدگی و جوشکاری مقاومند. مقاومت شیمیایی نیز از دیگر خصوصیات این لوله ها و اتصالات است. به علت وجود گروه متیل در ساختار تشکیل دهنده آن ها خواص آن نسبت به نوع پلی اتیلن متفاوت است و عایق حرارتی بهتری نسبت به آن هاست.
این نوع لوله شامل انواع ایزوتاکتیک، سندیوتاکتیک و تاکتیک هستند که البته ساختار این سه مورد با یکدیگر متفاوت است.
لوله های پلی پروپیلن در رنگ های سفید و سبز عرضه می شوند که لوله های سفید تشکیل شده از پلی پروپیلن رندوم کوپلیمر نوع ٣ است و ظاهری پلاستیک مانند دارد.
این نوع لوله ها در دمای ١٨۵ درجه فارنهایت فشاری معادل bar ١٠ و در دمای ۶٨ درجه فارنهایت فشار bar ٢٠ را تحمل می کنند. و اما لوله های سبز برای تاسیسات حرارتی، سیستم حرارتی خورشیدی، کشتی سازی، صنایع غذایی و …. به کار می روند.
اتصال های پلی پروپیلن نیز خواص و موارد استفاده ای همچون لوله های پلی پروپیلن دارند.
لوله ها و اتصالات ۵ لایه یا PEX AL PEX
این لوله ها متشکل از پلیمر و فلز هستند و در حقیقت ساخته شده از لایه ای آلومینیوم، ٢ لایه پلیمر و ٢ لایه چسب است و در نتیجه استحکام و دوام زیادی نسبت به سایر لوله ها دارد. این نوع لوله ها در سیستم های آب گرم و سرد و سیستم های گرمایشی کاربرد دارند.
لوله های ۵ لایه در صنایع مختلف استفاده می شوند که در برابر خوردگی مقاوم هستند هم چنین نصب آسان و عایق بندی مناسبی دارند. اتصال های این نوع شامل پرسی، کوپلی و کلمپی می شوند.
لوله و اتصالات پنج لایه پرسی و کوپلی
لوله و اتصالات پوش فیت PUSH FIT
این نوع لوله و اتصالات، یک سیستم جدید فاضلاب برای ساختمان هاست که بخاطر قابلیت اتصال قطعات به هم پوش فیت نامیده می شوند. این سیستم نصب آسان و راحتی دارد و در نصب اولیه آن نیازی به چسب و جوش دادن نیست.
لوله و اتصالات پوش فیت سایلنت و معمولی
انواع اتصالات
١. مغزی: این نوع از لوله ها، لوله های کوچکی بوده که دو طرفشان رزوه شده است که باعث توانایی آن ها برای اتصال لوله ها می شود.
هم چنین می توان با این اتصال ها قطر لوله ها را تغییر داد. یک طرف این نوع مغزی ها نسبت به طرف دیگر آن قطر بیشتری دارد که قابلیت اتصال دو لوله با قطر های متفاوت را دارند.
٢. مهره ی ماسوره: مهره ماسوره کاربرد زیادی در لوله کشی ساختمان ها دارد و به صورت ٣ تکه هستند که شامل نری، مادگی و بخش ارتباط دهنده است.
کاربرد مهره ماسوره در سیستم لوله کشی بسته ی ساختمان ها، اتصال دستگاه هایی مانند آب گرم کن، پکیج دیواری و غیره و همچنین در کنار شیر های قطع و وصل کننده است.
٣.درپوش لوله: این مدل از لوله ها بسیار ساده هستند که جهت انسداد لوله استفاده می شوند.برای مسدود کردن لوله های کم قطر بهتر است از درپوش ۴ گوشه و برای لوله های با قطر بیشتر از درپوش ۶ گوشه استفاده نمود.
۴.بوشن ها: داخل بوشن ها کاملاً رزوه شده است در نتیجه برای لوله هایی که سطح بیرونشان رزوه شده قابل استفاده است. بوشن ها به سه دسته ی معمولی، روپیچ توپیچ و تبدیل تقسیم می شوند.
۵. فلنج و واشر های: فلنج یک صفحه از جنس چدن است که برای بستن اتصال های لوله کشی مخصوص استفاده می شود و واشر ها هم برای آب بندی فلنج به کار می روند.
نصب فلنج دقت زیادی نیاز دارد تا آسیبی به لوله کشی وارد نگردد.
۶. سه راهی: این اتصال ها پرکاربرد برای ایجاد انشعابات فرعی در مسیر لوله کشی اصلی به کار می روند. اتصالات سه راهی شامل انواع سه راه تبدیل، سه راهی قائم و سه راهی ۴۵ درجه است.
٧. چهار راهی: اتصال های چهارراهی مانند سه راهی جهت انشعاب سازی و توسعه لوله کشی به مناطق مختلف ساختمان ها به کار می روند.
٨. زانویی: این نوع اتصالات برای تغییر مسیر لوله ها در سیستم های لوله کشی به کار میروند که شامل انواع زانویی تبدیل، زانویی ۴۵ درجه و زانویی ٩٠ درجه است.
جهت خرید لوله ها و اتصالات بهتر است با یک مهندس و یا لوله کش مجرب مشورت نمایید تا اتصالات مناسبی را انتخاب و خریداری نمایید. همچنین لازم است از فروشگاه های معتبر خرید کنید تا از محصولات با کیفیتی برخوردار شوید.