اتصالات فشار قوی
اتصالات فشار قوی نوعی از اتصالات هستند که جهت اتصال خطوط لوله جهت صنایع مختلف استفاده می شوند و به طور معمول فشار قوی به صنعت برق اشاره دارد اما در واقع این اتصالات در صنایع پتروشیمی، نفت و گاز و هم چنين آب مورد استفاده است. این اتصالات از فلزات مختلف ساخته شده اند که جهت خطوط لوله ای مناسبند. همراه ما باشید.
اتصالات فشار قوی چیست و چه ویژگی هایی دارند؟!
اتصالات فشار قوی نوعی از اتصالات صنعتی هستند که در صنایع مختلف نفت و گاز و پتروشیمی نقش مهمی دارند و به طور معمول متشکل از آلیاژ های خاص و فولاد هستند.
اتصالات فشار قوی شامل سه راهی ها، زانویی، تبدیل و فلنج هستند و با توجه به فشار سیال و نیز سایر تجهیزات دیگر، کلاس های مختلفی دارند.
به لحاظ جنس مواد اولیه، اتصالات فشار قوی ٣ نوع هستند ازجمله اتصالات فشاری قوی فولادی دنده ای، اتصالات فشار قوی فولادی ساکت socket welding و اتصالات فشار قوی فولادی گالوانیزه که به طور کلی این اتصالات در صنعت آب، گاز، فشار هوا و… کاربرد فراوانی دارند.
این اتصالات در صنایع انتقال سیالات بسیار اهمیت دارند و می توانند باعث افزایش بازده و کارایی شوند و به صورت کلی شامل انواع زانویی فشار قوی، سه راه فشار قوی، چپقی فشار قوی، مغزی فشار قوی، بوشن فشار قوی، تبديل فشار قوی، مهره ماسوره فشار قوی، سوک ولت فشار قوی، تردولت فشار قوی (THREADOLET) و نیپل فشار قوی هستند.
کاربرد اتصالات فشار قوی
اتصالات فشار قوی در صنایع مختلف مخصوصاً نفت و گاز جهت انتقال سیالات بسیار پرکاربرد هستند که با توجه به اینکه انتقال سیالات با فشار بالایی همراه است لذا این نوع اتصالات گزینه بسیار مناسبی هستند همچنین با انتقال سیالات پر فشار درجه حرارت آنها افزایش یافته و بدین جهت بایستی این اتصالات در این شرایط مقاوم باشند.
دقت داشته باشید برای انتخاب اتصالات مناسب باید به نوع و سایز اتصالات دقت نمایید تا اتصالات مناسبی را انتخاب نمایید در غیر اینصورت ممکن است به دلیل انتخاب اشتباه خسارات زیادی به بار بیاید که حتی جبران ناپذیر باشد.
خصوصیات اتصالات فشار قوی
سیکل فشار از ویژگی های این نوع اتصالات است که در صنایع نفت و گاز به صورت دقیق بررسی می شوند زیرا این سیالات فشاری سیکل مانند و یا متناوب را به اتصالات صنعتی منتقل می کنند.
ویژگی دیگر اتصالات فشار قوی سیکل حرارت است که باید مورد بررسی قرار گیرد زیرا که با انتقال سیالات مانند نفت و گاز به صورت متناوب درجه حرارت تغییر پیدا می کند. اطلاعات کامل در مورد خصوصیات اتصالات فشار قوی به شما کمک می کند که انتخاب درستی داشته باشید.
ویژگی های فنی اتصالات فشار قوی
باید گفت که این اتصالات بیشتر به شکل مخروطی و رشته ای هستند تا با عبور سیالات از خود مقاومت داشته باشند. بررسی دما نیز بخاطر وجود سیکل حرارتی حائز اهمیت است.
این اتصالات صنعتی در بازه دمایی ٢۵٢- درجه تا ۶۴٩ درجه قابل استفاده هستند. لازم به ذکر است که از جنس های مختلفی بسته به کارایی آن ها جهت انتقال سيالات استفاده می شود و از نظر اندازه و ابعاد نیز ١/٨ اینچ، ١/۴ اینچ، ٣/٨ اینچ، ۹/١۶ اینچ و ١ اینچی هستند. اتصالات فشار قوی بر حسب نوع طراحی قادر به تحمل فشاری تا ١۵٠٠٠٠ پوند بر اینچ مربع را تحمل کنند.
ابزار اندازه گیری فشار
همان طور که گفته شد لوله ها و اتصالات فشار قوی در فشار بالا و شرایط cyclic فعالیت دارند و به شکستگی حاصل از فرسوده شدن حساس اند. شکست در اتصالات باعث اتلاف تولیدات و ایجاد مشکلاتی برای ایمنی کارگران می شود لذا لازم است اتصالات و لوله فشار قوی برای مقابله با این شرایط بازرسی شود.
برای این بررسی ها باید از ابزارهای اندازه گیری فشار استفاده شود تا بتوان از مشکلاتی که احتمال دارد در آینده رخ دهد جلوگیری شود. دقت داشته باشید برای اندازه گیری فشار باید علاوه بر ابزار مناسب از افراد خبره نیز استفاده شود تا درصد اشتباه به صفر برسد.
مزیت بررسی سالانه از ابزار اندازه گیری فشار
از مزایای بازرسی می توان به حفظ ایمنی کارکنان در مواجهه با خطرات، پشتیبانی از بخش مهندسی، تعمیر اجزای فرسوده و ایجاد نیاز به حضور کارکنان مجرب و ماهر در کارخانه اشاره نمود.
اتصالات فشار قوی در جهت فشارهای زیاد تا ۶٠٠٠٠psi یا ۴١٣۴bar کاربرد دارند و به اشکال لوله و اتصالات صنعتی وجود دارند. لوله ها از استیل استنلس ٣١۶ سرد شده ساخته شده اند و در دمای ۴٢٣- درجه فارنهایت تا ١٢٠٠- فعالیت دارند. هم چنین جنس این اتصالات تنوع زیادی دارد.
اتصالات فشار قوی در صنایع پتروشیمی، شیمیایی، تحقیقاتی و نفت و گاز و عملیات انفجاری آب نقش دارند.
اتصالات فشار قوی سوزنی
این اتصالات مختص فشار های ٣٠٠٠٠psi، ۶٠٠٠٠psi، ۴٠٠٠٠psi، ١۵٠٠٠٠psi است که در ٧ سری مختلف در انواع و سایزهای متفاوت طراحی شده اند.
اتصالات فشار قوی سوزنی با یک طراحی رشته ای و اتصالی یک اتصال با اطمینان را جهت سرویس های سیالات ایجاد می کنند. اندازه لوله ها ١-١/۴ است.
در این اتصالات صنعتی برای ممانعت از چسبیدن لوله به مرکز، گردنه لوله ها به صورت ثابت ساخته شده اند. طراحی لوله ها به صورت کاملاً فلزی باعث دوام و مقاومت بيشتر آن ها در مقابل خوردگی می شود.
اتصالات فشار متوسط
اتصالات فشار متوسط در مقابل نشت مقاوم هستند و جهت کاربرد در صنعت کشف نفت و گاز ساحلی و آزمایشگاه های پژوهشی و صنایعی که به فشارهای حدود ۶٠٠٠-١۵٠٠٠ psi نیاز دارند، تولید شده اند. اتصالات فشار متوسط جهت نقل و انتقال سیالات و مواد شیمیایی بسیار مناسب هستند. هم چنین شامل انواع استیل سرد ضد زنگ و فولادی ضد زنگ هستند.
اتصالات فشار قوی دنده ای forged
اتصالات فشار قوی دنده ای برای لوله های کم قطر استفاده می شود و این اتصالات با اتصالات دنده ای معمولی از نظر وزن، ضخامت و فشار تحملی متفاوتند که با افزایش کلاس در این اتصالات مقاومت نیز افزایش می یابد.
این اتصالات دنده ای در آتش نشانی، سیستم های خنک کننده صنعتی و … به کار می روند. از ویژگی های این اتصالات می توان به نصب آسان، کارایی بالا، توانایی آب بندی مناسب در فشار و دمای بالا اشاره نمود.
کلاس مناسب برای اتصالات دنده ای فشار قوی جهت سیستم لوله کشی
این اتصالات از نظر کلاس فشاری شامل سه نوع ٢٠٠٠، ٣٠٠٠ و ۶٠٠٠ هستند که متناسب با رده لوله کاربردی در سیستم باید از نوع مخصوص آن استفاده شود. یعنی برای لوله های رده ی ٨٠ و XS کلاس ٢٠٠٠، برای لوله های رده ی ١۶٠ از کلاس ٣٠٠٠ و برای لوله های رده ی XXS از کلاس ۶٠٠٠ استفاده می شود.