لوله چیست؟
طبق آن چه در تاریخ آمده در گذشته زمانی که اجتماع انسانی شکل گرفت رساندن آب برای آشامیدن و مصارف دیگر به همه انسان ها یکی از دغدغه های اصلی به شمار می آمد. برای اولین بار لوله کشی در ۵۵۰۰ سال پیش انجام گرفت که جنس آن لوله ها از مس بود. در ادامه به سوال لوله چیست پاسخ می دهیم.
لوله چیست؟
در پاسخ به سوال لوله چیست؟ باید بگوییم لوله شیئی است که در آن مایعات و یا گاز ها نگه داری و یا انتقال داده می شوند. در واقع لوله استوانه ای است که درون آن خالی است.
لوله ها انواع متفاوتی دارند، مدل های لوله ها از جمله آهنی، فولادی، شیشه ای،پلیمری، سیمانی و فلزی دارد. ما در ادامه اطلاعاتی در اختیار شما قرار می دهیم تا می توانید پاسخ مناسبی برای سوال لوله چیست پیدا کنید.
لوله چیست و چه انواعی دارد
لوله ها انواع متفاوتی دارند که برای این که بتوانیم برای پرسش لوله چیست پاسخ های مناسبی داشته باشیم باید با آنها آشنا باشیم. لوله ها کاربردهای فراوانی دارند و از آن ها در مکان های مختلف استفاده می شود.
از جمله کاربرد لوله ها می توان به صنعت، فاضلاب، کشاورزی، ساختمانی و …. اشاره کرد.علاوه بر کاربرد لوله ها را می توان از لحاظ فرایند ساخت به دسته هایی تقسیم کرد.
لوله ها با روش هایی مانند جوشی، اسپیرال، اکسترود و … ساخته می شوند. یکی از رایج ترین لوله ها، لوله های فولادی است. پس از لوله های فولادی، لوله های پلی اتیلن در رتبه دوم قرار دارند.
این مدل لوله ها برای انتقال آب های آشامیدنی و آبیاری زمین های کشاورزی و همچنین در فاضلاب ها مورد استفاده قرار می گیرند. لوله های پلی اتیلن با استفاده از روش اکسترود ساخته می شوند.
روش ساخت اینگونه از لوله ها به این گونه است که مواد مذاب پلی اتیلن و یا ورقه های پلی اتیلن اکسترود می شوند.
لوله دیگری که می خواهیم شما را با آن آشنا کنیم لوله کاروگیت است.
لوله کاروگیت نوعی از لوله های پلی اتیلن به حساب می آید. این مدل از لوله ها دارای دو لایه داخلی و خارجی هستند. لایه خارجی لوله های کاروگیت برای ایجاد مقاومت در برابر فشار هایی که از خارج وارد می شوند طراحی شده اند.
نوع دیگری از لوله ها، لوله های پلی پروپیلن هستند که نام دیگر این مدل از لوله ها، لوله های سفید است. کاربرد اصلی لوله های پلی پروپیلن در ساخت و ساز ساختمان ها است.
لوله های سفید با استفاده از روش اکسترود کردن تولید می شوند. برای ساخت این لوله های پلی پروپیلن در داخل یک قیف بزرگ مواد اولیه پلیمری اکسترود می شوند سپس این مواد کم کم داغ می شوند تا زمانی که ذوب شوند، این مواد پس از ذوب شدن در قالب هایی که به شکل لوله هستند ریخته می شوند و به روی آن ها فشار وارد می شود و در آخر شکل لوله به خود می گیرند.
لوله های فولادی چه لوله هایی هستند؟
لوله هایی که از جنس فولاد درست میشوند به دو دسته تقسیم میشوند که ما برای پاسخ به سوال لوله چیست باید با آنها آشنا باشیم. انواع لوله های فولادی عبارتند از:
- لوله های فولادی درزدار: لوله های درزدار از طریق جوش دادن و فرم دادن ورقه های نازک فولادی ساخته می شوند. این مدل از لوله های فولادی هیچ خط جوشی ندارند همچنین اکثرا در ستون های برق، آبرسانی آب گرم و آب سرد، موتورخانه و تاسیسات ساختمانی مورد استفاده هستند.لوله های درز دار از ۲ روش تولید می شوند روش مستقیم و روش اسپیرال برای مقایسه این دو روش می توانیم بگوییم که روش دوم روش بسیار خوبی است چون هزینه آن کمتر است.
۲٫لوله های بدون درز یا مانیسمان: برای ساخت لوله های بدون درز از جوشکاری فلزات استفاده نمی شود و روند ساخت آن ها به گونه ای است که از همان مراحل ابتدایی ساخت آن ها هیچ درزی ندارند.
ماده اولیه ای که برای ساخت این مدل لوله ها به کار می برند شمش فولاد است. لوله های بدون درز یا مانیسمان در اندازه های متفاوتی تولید می شوند و مورد استفاده قرار می گیرند.
یکی از قابلیت های مهم این مدل لوله ها این است که می تواند فشار بالایی را تحمل کند و جریان های زیادی را از خود عبور دهد.
اکنون می خواهیم برای آشنایی بیشتر درباره این که لوله چیست از تفاوت های این دو مدل لوله فولادی آگاه باشیم.
همانطور که گفته شد لوله های درزدار دارای خط جوش هستند اما لوله های بدون درز خط جوش ندارند. وجود خط های جوش روی لوله ها سبب می شود تا تحمل لوله در برابر دما و فشار کم تر شود به این ترتیب لوله های بدون درز یا مانیسمان نسبت به لوله های درزدار می توانند فشار بیشتر و دمای بالاتری را تحمل کنند.
فرایند ساخت لوله های درزدار نسبت به لوله های بدون درز هزینه زیاد تری ایجاد می کند. طبق آن چه گفته شد روی بدنه لوله های درزدار، درز هایی وجود دارد که وجود آن ها سبب می شود استحکام لوله کاهش پیدا کند. اساسی ترین تفاوت بین لوله های درزدار و لوله های بدون درز در نحوه تولید و ساخت آن ها است.
هر دو مدل لوله ها با فرایند آلیاژ تولید می شوند. این لوله ها از طریق آلیاژ کربن و استیل به دست می آیند، در ساخت لوله های مانیسمان یا بدون درز روی بدنه لوله هیچ خط جوشی ایجاد نمی شود اما روی بدنه لوله درز دار در حین ساخت خط جوش هایی ایجاد می شود همین مسئله مهم ترین تفاوت بین این دو مدل لوله است.
لوله چیست و چه کاربردی دارد
برای آشنایی بیشتر با لوله ها و همچنین داشتن یک پاسخ مناسب برای لوله چیست باید از کاربرد های این محصول آگاه باشیم. ملموس ترین کاربرد لوله ها استفاده از آن ها در لوله های آبرسانی حمام و دستشویی و آشپزخانه است اما کاربرد لوله ها فقط شامل این موارد نمی شود و کاربرد های بیشتری دارند.
به عنوان مثال هنگام استفاده از بخاری های گازسوز باید به لوله ها دسترسی داشته باشیم یا برای استخراج و پالایش نفت ما به وجود لوله ها نیاز داریم. این روزها برای آبیاری درختان نیز از آبیاری قطره ای استفاده می کنند که باعث می شود تا حد زیادی در مصرف آب صرفه جویی شود معمولا برای این نوع کاربرد از لوله های مخصوص استفاده می کنند.