گالوانیزهآرشام صنعت سوبا

لوله گالوانیزه

یکی از نمونه های لوله های فولادی درزدار را می توان لوله ی گالوانیزه دانست که به وسیله ی یک ورق فولادی که آن را به شکل یک لوله ی توخالی در آورده و سپس درز آن را جوشکاری می کنند تولید می شود.

لوله های گالوانیزه در دو نمونه ی آهنی و فولادی ساخته می شود. در ادامه به بررسی این لوله پرداخته و کاربردهای آن را بیان می کنیم.

آرشام صنعت سوبا

مشخصات لوله گالوانیزه چیست و کاربرد آنها در چه صنایعی است؟

لوله گالوانیزه یکی از انواع لوله های فولادی دارای درز است که روش ساخت منحصر بفرد خود را دارد.

برای ساخت این لوله به روش زیر عمل می کنند: در گام اول ورق سفید را به شکل یک استوانه ی از درون خالی یا همان لوله در می آورند و در قسمتی که دو سر ورق به هم می رسند و همان شکاف لوله است عملیات جوشکاری انجام می شود.

سبب نامگذاری آن دست از لوله ها به لوله ی درزدار نیز وجود همین شکاف و جوش دادن است.

در بازار لوله گالوانیزه را عموما به اسم لوله ی سفید آهنی می شناسند. به صورت کلی این لوله ها در دو نمونه ی گالوانیزه ی فولادی و گالوانیزه ی آهنی به بازار عرضه می شوند.

نوع فولادی این لوله ها در مقایسه با آهنی آن از وزن کمتری برخوردار است و اعم استفاده ی آن در کارهای مرتبط با تهویه است.

برای ساخت و تولید لوله ی گالوانیزه ی فولادی از فولاد نرم استفاده می شود که ورق فولاد را از یک قالب با فشار زیادی رد می کنند و در نهایت هم شکاف های به وجود آمده را با دستگاه جوش می گیرند تا هیچ گونه فاصله و شکافی در لوله ها وجود نداشته باشد.

نکته ی مهم راجع به لوله گالوانیزه فولادی این است که بیشترین استفاده ی آن در محل هایی است که دارای رطوبت بالایی هستند و یا کلا این لوله با آب و رطوبت در تماس است.

به همین دلیل است که در برابر اسید بسیار حساس بوده و کلیه ی اسیدهایی برای چدن نامناسب باشد به این لوله ها هم آسیب می رساند.

پیشگیری از آسیب دیدن لوله ها به کمک گالوانیزه کردن

یکی از فایده هایی که عملیات گالوانیزه کردن لوله ها دارد این است که از خورده شدن فلزات و نیز زنگ زدگی آنها جلوگیری می کند.

لوله هایی که به روش های بالا تولید می شوند برای اینکه گالوانیزه شوند کافی است در داخل محفظه هایی که با عنصر روی پر شده اند قرار بگیرند و تمامی قسمت های آنها به این ماده آغشته شود. بهتر است این قرارگیری به شکل شناور شد لوله در حوض باشد.

با انجام این عمل کل روی لوله با یک قشر نازک از فلز روی کاور می شود که به این کار در اصطلاح روی اندود کردن گفته می شود.

فلز روی همانند یک سد محکم در مقابل خورده شدن و نیز پوسیده شدن لوله عمل می کند و سبب می شود وقتی لوله در محیط های باز و در معرض هوا قرار می گیرد از کلیه آسیب های آن در امان باشد.

یکی از کاربردهای قدیمی لوله گالوانیزه استفاده از آنها در خانه ها در سالهای پیش از سال هزار و نهصد و شصت بود. اما بعدها متوجه شدند که این لوله کارایی زیادی برای ساخت خط های آبرسانی و همچنین استفاده به عنوان لوله ی فاضلاب دارد.

هرچند که همین لوله گالوانیزه نیز وقتی برای مدت خیلی زیادی در فضای مرطوب و دارای آب قرار داشته باشد فضای درونی اش فرسوده شده و حتی ممکن است زنگ نیز بزند.

لوله های گالوانیزه چه ویژگی های دارند؟

از مهم ترین ویژگی های لوله گالوانیزه این است که قابل بازیافت بوده و می توان دوباره از آنها بهره گرفت. به این شکل که لوله ها را در کوره های حرارتی به شکل مذاب درآورده و دوباره از آنها برای ساخت محصول های دیگر بهره می برند.

لوله های گالوانیزه از دوام و مقاومت بالایی بهره مند هستند و علاوه بر این با قیمت های مقرون به صرفه ای به بازار عرضه می شوند. در هنگام خرید این لوله ها باید دقت داشته باشید که آنها را بر طبق نمره خرید و فروش میکنند.

خوب است بدانید اندازه ی طول این لوله ها معمولا شش متر بوده و نحوه ی وصل شدن آن  به سایر لوله ها به وسیله ی قفل، کمربند و برشن است.

همچنین این لوله ها با دنده های پیچی به هم وصل می شوند و برای انجام عملیات آب بندی لوله از مواد منحصر بفرد خودشان بهره می گیرند.

شاخص هیزم ویلیام برای لوله های گالوانیزه را با واحد اینچ نشان می دهند. قطر اسمی این لوله ها که به قطر لوله ی آنها گفته می شود از قطر درونی یا ID زیادتر و از قطر بیرونی یا OD کمتر است.

هر دو نوع لوله های گالوانیزه یعنی فولادی و آهنی به شکل دوسر به تولید میرسد که دارای قطری بین ۲/۱ اینچ تا ۸ اینچ هستند.

لوله گالوانیزه چه کاربردهایی دارد؟

لوله گالوانیزه کاربردهای بسیار زیادی در جاهای مختلف داشته که یکی از بیشترین کارایی های این دسته از لوله ها در خط های جابجایی گاز و آب است.

در سال های گذشته و حدودا قبل از سال هزار و نهصد و هفتاد میلادی نقش عمده ی لوله گالوانیزه در ساخت و ساز و برای ایجاد خطوط آبرسانی به محل های مختلف بود.

علاوه بر این این لوله ها بیشتر برای استفاده در فضاهای باز به کار می روند. همچنین در جاهایی که مستحکم بودن به عنوان یک عامل مهم مدنظر است مثل بست های نرده ها و ریل ها، در داربست ها و نیز نرده هایی که نقش حفاظتی دارند استفاده می شوند.

در ابتدای نصب شدن لوله گالوانیزه هم مانند نیکل شفاف است اما با سپری شدن زمان به علت قرارگیری در معرض هوا و رطوبت و فرسایش این لوله ها رفته رفته تیره تر می شوند.

می توان اینطور گفت که استفاده از لوله گالوانیزه فقط برای منتقل کردن مایعات نیست بلکه از این لوله ها برای ساخت خطوط انتقال گاز نیز استفاده می شود.

از دیگر کاربردهای این لوله ها می توان به استفاده از آنها در سامانه های آبیاری از جمله آبیاری چرخشی و آبیاری خطی، در ساختن تصفیه خانه ها و نیز سامانه های تهویه مطبوع اشاره کرد.

یکی دیگر از کاربردهای این لوله ها استفاده از آنها در کانال های فاضلاب است. چرا که لوله های گالوانیزه از درصد اطمینان بالایی برای منتقل کردن مواد برخوردار هستند و علاوه بر این از نظر نگهداری نیز دارای هزینه های معقول و حتی پایینی هستند.

0/5 (0 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای مورد نیاز با * مشخص شده است

نوشتن دیدگاه